Qui som

Objectius

L’objectiu principal és estimular i desenvolupar al màxim les seves capacitats.

El nostre treball pretén aconseguir una llar actual, moderna, acollidora, d’ensenyament actiu, emprenedora, amb propostes de renovació pedagògica i oberta a les famílies (implicant-les en tot moment en el procés educatiu dels seus fills).

Es busca que la llar sigui un lloc on els infants gaudeixin, visquin i respirin un ambient tranquil, relaxat, de pau i serenor, que els proporcioni seguretat i alegria per ajudar-los a créixer.

La llar és un complement en l’àmbit familiar, que potencia el desenvolupament del nen mitjançant l’adquisició de nous aprenentatges, com autonomia, hàbits, convivència, sociabilització, valors… Partim de la base que cada nen és únic: respectat i valorat com és ell.

Som un equip de professionals especialitzats en educació infantil i també som responsables de donar-li totes les possibilitats, per tal de què ell desenvolupi totes les seves capacitats.

Metodologia

L’objectiu fa que sigui molt important incloure dins de la programació de curs el programa d’activitats següents, basat en una estructura de grup: programa específic d’aprenentatge primerenc: llenguatge, matemàtiques, conceptes enciclopèdics, nocions de plàstica i de traç.

Psicomotricitat

Música

Activitats de contacte

Bits d’intel·ligència permanent amb la natura

Experimentació

Quin mètode utilitzem? El mètode de Glenn Doman

Glenn Doman és un metge americà que va començar a dedicar-se al tractament de nens amb lesions cerebrals usant mètodes d’estimulació basats en moviments progressius que potenciaven el desenvolupament motriu i intel·lectual.

En observar els increïbles progressos que aconseguien amb aquests nens, va decidir traslladar els seus coneixements a la resta de nens per potenciar al màxim la seva capacitat d’aprenentatge.

Va elaborar la seva teoria sobre el desenvolupament cerebral (desenvolupament neurològic) i va sistematitzar una tasca educativa mitjançant una seqüència de programes.

Va fonamentar el seu mètode d’ensenyament en què l’aprenentatge i la maduració dels nens vénen com a conseqüència de l’experimentació espontània d’una sèrie d’esquemes i la seva repetició (patrons, audicions, bits d’intel·ligència).

La seva metodologia d’intervenció es basa en aprofitar al màxim les possibilitats del nen, sent fonamental el moment en què es comença (de 0 a 6 anys). Aquesta metodologia la poden aplicar tant els pares a casa com els mestres a les escoles.

Aquest mètode està format per diferents programes d’estimulació:

 • Programa d’excel·lència física
 • Programa d’intel·ligència (enciclopèdic)
 • Programa de matemàtiques
 • Programa de lectura
 • Programa d’escriptura
 Programa musical
 • Programa de segon idioma (llengua estrangera)

Programa d’intel·ligència

El programa d’intel·ligència presenta tot tipus d’informació als nens.

Aquesta informació pot ser enciclopèdica, de lectura o matemàtica, i pretén fomentar la curiositat en forma d’estímul, sense pressionar, sense preguntar… simplement pel fet de donar informació.

Els bits d’intel·ligència poden ser:

 • Enciclopèdics: són col·leccions que contenen informació d’història, art, natura, costums, alimentació, instruments…
 • De lectura: Contenen paraules. Cada col·lecció es refereix a un centre d’interès comú. Per exemple: el centre d’interès de les peces de roba, podria ser: samarreta, pantalons, faldilla, jersei, mitjons, sabates, vestit, barret, guants, bufanda i composició de contes
 • De matemàtiques: presenten informació de números, quantitats, figures geomètriques, operacions…
 • De música: es treballa mitjançant audicions de diferents estils, ritmes, sons…

Els bits i la seva utilització

Els bits són làmines de fotografies específiques, clares i molt precises de diversos temes (fruites, hortalisses, monuments, animals…). Les làmines solen ser de 24 x 30cm, i en la part del darrere apareix:

 • El títol de la fotografia per a què sigui llegit per l’adult
 • Una reproducció de la foto en blanc i negre per a què la persona que l’estigui ensenyant sàpiga la imatge que ensenya en cada moment
 • Una informació que pot aparèixer de dues formes:
  • De forma redactada
  • En forma de punts, on cada punt és una dada diferent de l’objecte

A més, els bits pertanyen a una categoria (temes). Aquesta categoria també apareix en la part superior del darrere de la làmina. Les col·leccions de categories estan formades per 10 bits cadascuna.

Utilització: els bits es poden utilitzar de dues maneres: realitzant la lectura del títol de les làmines sense més explicació per part de l’adult (1a fase), o afegint dades que apareixen en la part del darrere del bit a la fotografia per ampliar els coneixements (2a fase).

Els bits s’ensenyen un darrere l’altre, mentre es llegeix en veu alta el títol, per tant és un estímul visual (fotografia) i auditiu (títol).

És positiu que es quedin amb ganes de veure’n més, així la pròxima vegada que les vegin, ho faran amb més entusiasme.

S’ha d’assegurar que tots els nens des de la seva posició vegin les làmines amb claredat. La làmina ha d’estar fixa en passar-se.

No s’avalua als nens sobre el contingut, per això es de neix com es

Solament ofereix informació amb la finalitat d’augmentar els camps de coneixement, però sense cap tipus de pressió.

Les sessions han de ser molt breus i repetir-se dos o tres cops al dia.

Massatge infantil

El massatge estimula i relaxa el nadó, facilitant el cicle d’acció/repòs, molt important per el desenvolupament del seu aprenentatge.

El massatge ajuda a organitzar el sistema gastrointestinal i a regularitzar- lo corregint problemes de còlics i gasos.

A la zona del pit i l’espatlla, regularitza el sistema respiratori i aprofita tota la capacitat pulmonar.

A nivell circulatori, quan més oxigen arriba al cos, més es neteja la sang amb moviments de retorn en direcció al cor, produint un efecte tonificant.

També ajuda a drenar el sistema limfàtic, produint l’efecte relaxant i tonificant de la musculatura.

Així doncs, es potencia la formació de vincles afectius i socials que els donarà seguretat i estabilitat emocional, alliberant tensions emocionals del nadó.

És corregeix la formació d’un caràcter tens, nerviós i irritable amb tendència a la hiperactivitat i dificultat d’atenció.

Iniciació a l’anglès i francès

Iniciar una llengua no materna en la primera etapa de l’educació infantil, permet fixar unes bases sòlides tant a nivell auditiu i fonètic com estructural i gramatical, en una edat en què l’infant té més plasticitat perceptiva.

Els nadons tenen una habilitat natural per adquirir llengües des del seu naixement. En aquesta habilitat radica la base de l’aprenentatge de llengües, per aprendre sobre el món que ens envolta i per desenvolupar les habilitats comunicatives.

Encara que els nens neixen amb la capacitat d’aprendre llengües, el factor clau són les oportunitats que se’ls faciliten per utilitzar-les.

Noves tecnologies

Les noves tecnologies són una eina molt útil a l’aula per als nens. S’usa sobretot la pissarra digital que té diverses funcions:

 • L’educador s’estimula més, incentiva la curiositat dels nens i és capaç de transmetre més i millor la informació a un nombre més gran d’alumnes amb menys temps.
 • La pissarra digital es pot utilitzar com una pissarra convencional ja que és tàctil, els nens poden dibuixar-hi, però amb l’avantatge que es poden guardar els seus dibuixos i feinetes.
 • Es passen també els bits d’intel·ligència
 • Es busca informació del temes que es tracta durant durant el curs: la tardor, la castanyada, festes de Nadal, etc.
 • Es creen unitats didàctiques de qualsevol tema.
 • Es projecten les reunions de pares mitjançant imatges, recolzant el missatge de cada àrea curricular.

L’experimentació

L’experimentació és la base de tot descobriment, una de les portes que obre al coneixement. La llar d’infants utilitza aquest sistema d’ensenyament amb els seus alumnes. Així es fonamenta una actitud curiosa, crítica i investigadora.

Mitjançant la manipulació, el nen descobreix lliurement diversos materials i textures ja sigui en estat líquid o sòlid (xocolata, farina, espaguetis, pintura…).

D’aquesta manera, interioritzar qualsevol concepte és molt més fàcil.

Equip

La Llar d’Infants Alpi, va ser impulsada en el seu dia per l’ajuntament d’Alp l’any 2006 i ben aviat es va integrar en la Mancomunitat Intermunicipal per a Fins d’Instrucció i Cultura formada pels ajuntaments d’Alp, Das, Fontanals de Cerdanya i Urús.

La Llar d’ Infants Alpi és un centre d’una línia, comta amb 41 places. L’espai es està dividit: 1 aula de nadons de 0 a 1 any, 1 aula de 1 a 2 anys, 1 aula de 2 a 3 anys, amb els seus canviadors corresponents, cuina office, despatx, sala polivalent, bany, sala de calderes i un pati de més de 70m2.

Actualment i treballen 4 educadores, 1 suport de menjador i 1 persona de servei.

Durant tot aquest temps, la llar d’infants ha viscut una evolució molt significativa, tant pel que fa a instal·lacions, amb la inauguració del nou equipament el 18 de setembre de 2006 ubicat al costat de l’Escola Bac de Cerdanya, com als aspectes educatius, amb la implementació de les tècniques pedagògiques més avançades, entre les quals el projecte Glenn Doman d’estimulació primerenca.

A més la Llar d’Infants Alpi s’implica en l’organizació de diversos esdevenimentsper als més menuts de la comarca, entre els quals els Parcs de Nadal d’Alp i Puigcerdà,  participa activament en projectes solidaris amb la Fundació Ipi Cooperació i altres de la comarca.

L’obertura de la llar d’infants va ser una fita molt important per als municipis d’Alp, Das, Fontanals de Cerdanya i Urús que permet disposar d’un equipament de primer nivell des del punt de vista educatiu, contribuint així a la formació dels nostres infants.

Col·laboracions del Centre

“La nostra llar està implicada en molts projectes que es desenvolupen a la nostra comarca”

La Llar d’Infants Alpi ofereix als pares/mares conferències i tallers organitzats per l’ajuntament d’Alp, la Diputació de Girona i Dipsalut.

També som una llar solidària i participem en actes benèfics tant d’institutions públiques com privades i en festes locals i comarcals.

La nostra llar crea i dirigeix projectes com: