La panera dels tresors

La panera dels tresors per despertar els 5 sentits de l’infant (dels 6 als 12 mesos)

En aquest cas, us proposem una recepta molt sensorial per despertar els 5 sentits. Es tracta d’una panera dels tresors que us acompanyi i vagi creixent, a poc a poc, amb els vostres infants. Animeu-vos a experimentar, jugar, crear, descobrir en família i anar omplint  la panera amb els petits tresors de la vostra vida quotidiana.

No tot és susceptible d’anar a parar dins la panera dels tresors del vostre petit/a però de ben segur que si afileu la mirada descobrireu que a casa hi teniu molts objectes esperant a convertir-se en la millor de les joguines. Us heu adonat que els vostres petits/es juguen sovint amb tot allò que no és estrictament una joguina (les vostres claus, el tornavís per colocar les piles, el pot buit del iogurt…)? La panera dels tresors permet que gaudeixin de tots aquests objectes que normalment tractem de prendre’ls de les mans o la boca (mentre ens fan notar sonarament el seu desacord) de manera neta, ordenada i amb seguretat.

La panera dels tresors és una proposta de joc de manipulació i exploració adequada per nadons de 6 mesos a 12 mesos aprox. És necessari que l’infant tingui la capacitat de mantenir-se assegut a terra sense ajuda per començar a jugar-hi i això sol passar al voltant dels 6 mesos. A partir dels 12, les necessitats del seu desenvolupament evolutiu i maduratiu canvien i la panera es pot anar transformant en una proposta de joc heurístic (part II coming soon).

Una panera dels tresors ofereix una gran varietat d’estímuls i experiències als cinc sentits:

 • El tacte: amb la forma, la textura, el pes i la temperatura dels objectes
 • L’olfacte: amb la varietat d’olors.
 • L’oïda: amb la percussió, la fricció, el cruixit o l’absència de so.
 • El gust: amb la varietat de gustos (dolç, àcid, amarg, salat).
 • La vista: amb el color, les dimensions, la forma, la brillantor.
 • Desenvolupa, a més, la capacitat de concentració i atenció focalitzada i la coordinació  ull-mà-boca; participa en l’estructuració del pensament; potencia la llibertat, l’autonomia en l’acció i l’actuació al propi ritme. Déu n’hi do!

Els ingredients base per crear la vostra panera dels tresors són:

Una panera de vímet o de roba, sense nanses, tant sòlida com sigui possible, baixa i de base plana (per exemple d’uns 35-40 cm de diàmetre i uns 8 cm d’alçada).

Alguns dels objectes que podeu posar a la panera són:

 • OBJECTES NATURALS: carbasses seques petites, llimona, taronja, poma, esponja natural, plomes grosses, nous grosses, petxines, escorça d’arbre (pi, alzina, surera…), pinyol d’alvocat, pedra tosca, bossetes de roba amb herbes aromàtiques, etc.

 • OBJECTES DE MATERIALS DIVERSOS: cistells petits de diferents formes, pinta, cabdells de llana, calçador d’ós, raspall de fusta per a les ungles, raspall de dents, brotxa d’afaitar, pinzells, brotxa de maquillatge, taps de suro, etc.

 • OBJECTES DE FUSTA: capses de diferents grandàries, panderetes amb cèrcol de fusta, castanyoles, penjador de roba, anelles de cortina, cullera, espàtula, campanetes, etc.

 • OBJECTES DE METALL: culleres, batedor manual, penjoll de claus, trossos de cadena de tacte divers, motlles de pastís, bola per posar el te, tapadores, etc.

 • OBJECTES DE PELL, ROBA I GOMA: moneder, pilota de cuir, goma elàstica, pilota de tennis, cintes de ras, cremallera, tubs de goma, etc.
 • OBJECTES DE PAPER I CARTRÓ : llibretes, cons i tubs de cartró, capses de cartró, ninos de drap, etc.

L’assortiment idoni per una panera són entre 40-50 objectes. Els objectes han de ser nets (l’infant se’ls endurà a la boca ja que és la primera via de coneixement i exploració), no perillosos, que no es trenquin amb facilitat i que l’infant no se’ls pugui empassar. Cal tenir cura de presentar la panera d’una manera atractiva i amb els objectes ben distribuïts i s’ha d’anar renovant el material que es malmeti, substituint el que no desperti interès i rentant els objectes sempre que es consideri necessari.