Boca-mà-peu

Les darreres setmanes estem vivint un nou brot de la malaltia boca-mà-peu.

Què és?

Es tracta d’una infecció originada per enterovirus, habitualment coxsackie, que aparéix en forma de brots durant l’estiu i la tardor.

La infecció afecta bàsicament a nens petits (2-7 anys) i el seu contagi és a través de les petites gotes de saliva que expulsa el nen infectat. Aquestes gotetes contaminen l’entorn, i durant 2-3 hores, poden contagiar als nens susceptibles que toquin i/o es fiquin a la boca els objectes contaminats.

No tots els nens contagiats desenvoluparan la malaltia i en el 50% dels casos no apareixerà cap símptoma. Quan apareixen símptomes, el característic és la febre. De vegades la infecció evoluciona cap a quadres clínics més ben definits. Aquesta evolució depèn del tipus de coxsakie i de la susceptibilitat del nen.

Un d’aquests quadres clínics ben definits és la malaltia  boca-mà-peu, originada pel coxsakie A16.

Un cop contagiats, la infecció entra en un periode d’incubació que dura entre 3 i 6 dies, després, apareix febre i unes petites vesícules que afecten a plantes dels peus i palmells de les mans. A les 24-48 hores de la febre apareixen aftes bucals.

El tractament és simptomàtic, antitèrmics per a la febre i algun colutori per a la boca.

El quadre  remet habitualment, en una setmana.

Quan hem de consultar al pediatre?

El motiu de consulta més freqüent és la febre i el seu maneig es basa en l´ús racional d’antitèrmics, combinat amb mesures físiques.

El que més preocupa als pediatres, però, és la inapetència i la negativa del nen a ingerir líquids, ja que això pot originar deshidratacions i altres complicacions.

Podem passar la malaltia més d’un cop?

Hem dit que el tipus de virus més freqüent en la malaltia boca-ma-peu és el coxsakie A16, però no és l’únic. La immunitat que es crea és específica per al tipus de virus, així doncs,  podem apareixer nous episodis associats a infeccions per tipus diferents de virus.

Podem evitar el contagi?

És molt complicat, ja que els nens petits es fiquen constantment les mans a la boca. L’única cosa que podem fer és assegurar una correcta higiene de mans.